AHENK VE UYUM
İç Mimari de Altın Kurallar yazımızın ilk maddesi Ahenk ve Uyum. Hayatta her şey birbiri ile mükemmel bir ahenk ve uyum içindedir. Bu nedenle iç mimari tasarımda da her şeyin kendi içerisinde bir ahengi ve uyumu olması gerekir. Renk tonlarından mekâna detay katan objelere kadar her şey birbirini tamamlamalıdır. Kafanızda birkaç şey belirleyip hemen uygulamaya girişmeyin. Öncelikle iç mimari tasarımı bir bütün olarak ele alın ve seçtiğiniz şeylerin uyumlu olup olmadığına karar verin. Bundan sonrası kolay! Mekânın iç mimari tasarımını belirledikten sonra artık bir düzen içinde hareket edeceksiniz. Her şey net olacağı için uygulama kısmı da kolayca hallolacaktır.
DENGE
Denge, iç mimaride oldukça önemlidir. Mekânın dengeli görünmesi için eşyaların ağırlığına ve boyutuna dikkat edip ölçülü bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Yani boyu kısa bir koltuğunuz varsa yanına yine boyu kısa bir eşya koymayın. Göz hizasını referans alarak lambader, ince uzun bir ayna ya da belki duvara büyük bir resim asabilirsiniz. Denge, rahat ve güzel mekânlar yaratmak için anahtardır. Hiçbir zaman aynı boyutlarda mobilya ve aksesuar seçmemeye özen gösterin. Bu mekânın kötü görünmesine neden olacaktır. Bunun yerine odaları bir şehir manzarası olarak düşünün ve özel kılmak için farklı yükseklikler, farklı genişlikler ve canlı bir ritim ekleyin.
ZITLIKLAR
Her şeyin birbiri ile uyumlu olmasını istesek de zıtlıklar olmadan mekânınız oldukça düz görünecektir. Bu durumu çözmenin anahtarı ise zıtlıklar yaratmaktır. Kontrast yaratmak için mümkün olduğunca çok birbiri ile zıt dokular ve materyaller seçin. Ancak fazla abartmamaya dikkat edin! Çünkü hangi tasarım tarzını referans alırsanız alın her mekânın zıtlıklara ihtiyacı vardır. Örneğin daha resmi ve rahat bir mekân yaratmak istiyorsanız avize ya da kıvrımlı antika konsol gibi şeyler ekleyin.
ODAK
Eğer iç mimari hakkında biraz bile bilgi sahibiyseniz mekâna odak noktası oluşturmayı bilirsiniz. Ancak gerçekte her mekân 3 odak noktaya ihtiyaç duyar. Odak noktalar ile gözün mekânı dolaşmasını, etrafında dans etmesini, hoşça vakit geçirmesini ve nereye odaklanması gerektiğini belirlerseniz. Yani ilgi çekici bir mekân oluşturabilirsiniz.
AKIŞ
Mekânın genelinde ritim ve akış oluşturmak için tekrara ihtiyacınız vardır. Ancak bu demek değildir ki aynı eşyaları tekrar tekrar kullanın. Rengi, dokuyu, şekli veya deseni tekrar ettirmeniz gerekir. Böylelikle her şeyi karıştırır ve birbiri ile eşlersiniz. Her şeyin karmaşık görünmesine engel olan şey de tam olarak budur.
kaynak : https://www.barkodicmimarlik.com/
Leave a Review